Thursday, March 06, 2008

Ei niin usein mutta yhtä pahalle...

24.2.

Savu haisi vaihteeksi illalla - ja ehkä päivälläkin - talomme ympärillä. Sitä tuli sisälle vessan ikkunasta, ja se levisi muuallekin. Kyllästyin savuun ja lähdin iltakävelylle. Kiersin tavallisen lenkkini, tällä kertaa “myötäpäivään” eli eri suuntaan kuin perjantaina. Takaisin tullessani kiersin Ratamon mutkan kautta ja katsoin, tuleeko savu Ratamon piipusta. Pimeässä en pystynyt sitä täysin varmasti näkemään, mutta tuulen suunnasta päätellen se tuli sieltä. Koska savu ei tässä vaiheessa enää kovin pahasti haissut (eikä se lähtiessänikään haissut tiellä vaan ainoastaan aivan lähellä taloamme), aurasin hieman pihaa. Seija kävi myöhemmin jatkamassa auraamista, koska jätin osan pihasta auraamatta.


28.2.

Ratamon savu ei ole pahemmin haissut viime aikoina, mikä on ihme. Tänään kuitenkin huomasin savun hajua keittiössä ja arvasin, että se tulee ulkoa. Kävin varmistamassa asian ulko-ovella. Jo pieni oven raottaminen paljasti, että savu haisi “niin kuin ennen”. Otin pois sulakkeen keskusimurista.

Kävin illalla kiertämässä lammen. Savu ei tällöin enää haissut mainittavasti pihassamme. Sen sijaan ikisavun mutkassa se lemuaa aina. Oli viileä ilma.


1.3.

Jessella oli myyjäiset Alavudella, joten vein sen sinne aamulla ja hain pois yhdentoista paikkeilla. Kun tulimme Alavudelta, pihassamme haisi voimakas “alkava” savu. Lähtiessäni hakemaan Jesseä, savun hajua ei vielä tuntunut.

Yläkerran - tai oikeastaan koko talon - ilma on hyvin tunkkainen ja huono. Tuulettaminen on kuitenkin mahdotonta, sillä talo on kauttaaltaan Ratamon löyhkäsavun ympäröimä. Erehdyin äsken typeryyksissäni raottamaan ikkunaa, ja sieltä lehahti hirveä savunhaju sisälle. Minun olisi pitänyt arvata, että ulkona haisee savu, koska olen tuntenut hajun aavistuksenomaisesti sisälläkin. Noin pari tuntia sitten aloin saada allergisen nuhan oireita, jotka tuntuvat pahenevan koko ajan. Epäilen, että niiden syy on Ratamon savu, jota tihkuu sisälle asuntoon. Taidankin käydä heti irrottamassa huippuimurin sulakkeen. Seija paistoi hellalla jotain ja ilmeisesti piti imuria täysillä, jolloin se teki taloon alipaineen, joka imi savua sisälle kaikista mahdollisista ovien ja ikkunoiden raoista.

Masentaa tuollainen löyhkäsavu. Miksi Ratamot olivat jonkin aikaa savuttamatta, tai ainakin savuttivat vähemmän kuin tavallisesti, ja miksi nyt panivat taas täyden röyhyn päälle?

En kestänyt tunkkaista ilmaa enää vaan lähdin lopulta iltakävelylle. Kiersin lammen. Ikisavun mutkassa löyhkäsi tavanomainen ikisavu. Ihmiset näyttävät alistuvan nykyisin kaikkeen. Tulomatkalla kiersin Ratamon mutkan kautta ja katsoin, tuleeko tuuppien piipusta savua. En nähnyt pimeässä, mutta yläkerrassamme savun haju tuntui edelleen talon länsipuolen ikkunassa, mutta ei parvekkeen puoleisessa ikkunassa. Olisi siis tuuletettava parvekkeen ikkunan kautta.


6.3.

Kävin hakemassa lehden aamulla. Pihalla haisi jonkin verran savu, mutta ei kuitenkaan mikään hirveä savu. Savun lähde kävi nopeasti ilmi. Ratamon röyhypiippu oli taas asialla. Tuuli vei savua Ratamon takapihan suuntaan, joten sen vuoksi se haisi etupahallamme vain vähän - mitä nyt ilmanvirrat kierrättävät. Mutta ikävämpi asia on se, että savu haisee sisällä talossamme pahemmin kuin pitkään aikaan. En edes halua kuvitella, minkä järkyttävän löyhkän täytyy haista takapihallamme. Joka tapauksessa olohuoneessa ja oikeastaan koko alakerrassa leijailee “imelä” savun haju. Otin pois keskustuulettimen sulakkeen, mutta se ei enää auta. Savua on jo sisällä. Ja taitaa se lemahdella yläkerrassakin, missä parhaillaan kirjoitan tätä.

Se, että savu haisee sisällä huoneissamme, vaikka mikään ikkuna tai ovi ei ole auki, kertoo jotain savun voimakkuudesta. Joudumme siis aivan kirjaimellisesti hengittämään savua joka hengenvedollamme. Tämä on aivan järkyttävän mieletöntä!

Kävin iltapäivällä hakemassa autosta tavaroita. Savu löyhkäsi aivan mielettömästi etupihallakin. Ulkona satelee lunta ja on raikas tuulinen kevätpäivä. Mutta kevätpäivä ei ole raikas meidän talomme lähellä. Raikas ilma on kuviteltava, koska sitä ei voi kokea. Itse asiassa en osaa edes kuvitella sellaista talvista päivää meidän talomme lähistöllä, ettei kuvitelmaan automaattisesti kuuluisi myös ainakin jonkinlainen savun haju. Niin usein ja niin voimakkaasti savu haisee. Savuttomuuskuvitelmat pitää sijoittaa Alajärvelle tai jonnekin muualle - vaikka Vaasan torille tai Berliinin keskustaan.