Saturday, March 28, 2009

Savu haisee yötä päivää...

perjantai 27.3.

Saavuimme illalla lähes viikon kestäneeltä reissulta Tukholmaan ja Helsinkiin ja muuallekin. Oli ankeata aukaista auton ovi reissun päätteeksi ja todeta taas kerran, että ainoa viikon aikana näkemäni ja kokemani paikka, jossa löyhkää aina vastenmielinen savu, on meidän pihamme. Savu ei haissut Tukholmassa eikä Helsingissä eikä Espoossa eikä Vantaalla eikä Lahdessa eikä missään muuallakaan. Miksi ihmeessä meidän pihamme on Euroopan savuisin paikka? Miksi meidän naapurissamme asuu Euroopan ja ehkä koko maailman pahin ilmansaastuttaja?


Tukholmassa ei haissut savu.


lauantai 28.3.

Ratamon savulöyhkä lemusi pihassa jo aamulla ennen kahdeksaa kun hain lehden. Masentavaa. Savua löyhähteli Ratamon talon takaa tavalliseen tapaan kuin jostakin isommastakin kohteesta. Tarkoitan tällä sitä, että savu ei tule ohuena juovana vaan laajasti aivan kuin talon takana olisi 10-15 metrin levyinen ruohikkopalo tai vastaava.

Päästäkseni välillä pois savun ympäröimästä talostamme pakkasin sukset autoon ja kävin hiihtämässä pienen lenkin lähellä olevalla järven jäällä. Siellä oli yllättäen kova viima, joten olisin tarvinnut kaulahuivin ja muitakin lisävaatteita.

Ratamon savu lemusi talomme ympärillä koko päivän aamuaikaisesta myöhäiseen iltaan. Tätä kirjoittaessani kello on vähän yli puoli yksi yöllä, eikä huonetta voi vieläkään tuulettaa. Sitä ei ole koko päivänä voinut tuulettaa. Ei edes aamulla, koska savu haisi jo silloin. Raotin hetki sitten ikkunaa, ja heti tulvahti savua sisälle. Täytyy odottaa jonnekin kahteen asti yöllä ja kokeilla, voiko ikkunan silloin aukaista. Otin jo päivällä keskustuulettimen sulakkeenkin pois, jotta savua ei imeytyisi sisälle taloon. Imeytyy sitä kuitenkin. On täysin käsittämättömän mielisairasta - muuta ilmaisua en enää keksi - että yksi ainoa perhe terrorisoi “lämmittämisellään” toisten ihmisten elämää lähes vuorokaudet ympäriinsä ja riistää mahdollisuuden puhtaaseen hengitysilmaan. Puhdasta hengitysilmaa taidetaan pitää niin itsestään selvänä asiana, ettei kukaan ole keksinyt tehdä siitä edes mitään “oikeutta”, jonka rikkomista vastaan voisi puolustautua.