Saturday, April 14, 2012

Nyt se myrkyn lykkäsi

keskiviikko 4.4.

Huomasin jo aamulla, että talossamme haisee taas savu. Sen alkulähdettä ei tarvinnut edes miettiä.

Pakkailin kamoja lähteäkseni Lapualle. Kun menin pihaan, savu haisi aivan järkyttävästi. Henkeäni pidätellen menin autoon ja lähdin ajamaan pihasta, vaikka tuulilasi oli aivan jäässä. Ajoin “korttelin” ympäri ja pysäytin auton tien varteen nokka Ratamon suuntaan. Siinä puhdistin hieman tuulilasia. Sen jälkeen ajoin Ratamon talon ohi ja otin kolme valokuvaa auton sivuikkunasta. Valitettavasti kuvat eivät kerro sitä, miten mielettömästi savu haisi pihassamme.

En ole uskaltanut katsoa sähköpostiani sen jälkeen, kun lähetin sen kirjeen siitä savusta sinne Vaasaan jollekin ympäristöviranomaiselle. Tänään vihdoin Milla aukaisi sähköpostini ja katsoi, mitä postia sinne on tullut. Kävi ilmi, että lähettämäni “savukirje” ei ollutkaan mennyt perille! Sähköpostiosoite oli ollut väärä. Uskomatonta. Ja minä kun ehdin jo muutaman päivän ajan luulla, että Ratamot ovat lopettaneet tai ainakin vähentäneet savuttamistaan sen kirjeen takia. Eli Vaasasta olisi otettu yhteyttä heihin. No, ei ole otettu. Eikä savuttaminenkaan ole loppunut.

Asiassa on vielä sen kurja puoli, että kun en heikkohermoisuuttani pystynyt katsomaan sähköpostiani yli kuukauteen, sinne oli tullut tarjous eräästä "kerran elämässä" -tyyppisestä maailman mittakaavassakin erittäin harvinaisesta matkasta, jollaisesta olen koko ikäni haaveillut, ja joka olisi pitänyt tietenkin varata heti. Nyt se on myöhäistä. Ratamon katkera savusaaste aiheuttaa välillisesti haittoja kaikilla elämänalueilla.

Sama kai, vaikka julkaisen kirjeen tässä. Nimet ja paikat ovat edelleen keksittyjä - nyt jo tuplasti keksittyjä. Teksti on siinä mielessä hölynpölyä, että en oikeasti halua maksaa siitä, että saamme hengittää normaalia raikasta ilmaa. Ehdotus oli vain provokaatio.


Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Mona-Lisa DaVinci
Länsi-Suomen aluehallintovirasto
Turku


Asiani koskee puun polttamisesta aiheutuvia savuhaittoja.

Vaikka Asumisterveysliitto ASTE kirjoittaa kotisivullaan, että savuhaitoista kärsivien valitukset kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisille ja hallinto-oikeuteen eivät ole poistaneet tai lieventäneet ongelmaa, otan tämän asian nyt kuitenkin esille omalta kohdaltani. Vaikka ongelma ei poistuisikaan, ei se ainakaan silloin poistu, jos kukaan ei edes yritä tehdä asialle mitään. Uskon, että jos yksityiset ihmiset tarpeeksi kauan ja tarpeeksi sitkeästi valittavat savuhaitoista, ongelmaan lopulta puututaan myös valtakunnallisella tasolla.

Perheemme on jo vuosien ajan kärsinyt pahanhajuisesta kitupolttosavusta, jota tulee naapurimme savupiipusta. Savun haju on pihassamme ajoittain niin voimakas, että jo lyhyt kävely autosta taloon saa vaatteet haisemaan savulle. Pihatöitä ei talviaikaan juuri viitsi tehdä, koska kitkerän savun hengittäminen on epämukavaa.

Naapurimme talo on samanlainen Koppikottero-valmistalo kuin meidän talomme, ja sen peruslämmitysjärjestelmä on sähköllä toimiva vesikeskuslämmitys kuten meilläkin. Naapuri on asentanut taloonsa lisälämmittimeksi puulla toimivan lämmityskattilan. Savuhaitat johtuvat siitä, että puuta poltetaan tuntien ajan pienellä liekillä ja pienellä vedolla. Savupiippu on lyhyt, ja se on rakennuksen matalan osan eli autotallin katolla.

En selosta savuongelmaa tarkemmin tässä vaan annan linkin blogiin, johon olen kirjoitellut savusta ja sen syistä keväästä 2006 alkaen. Ensimmäiset blogiin kopioidut merkinnät on kirjoitettu alunperin päiväkirjaan 4.1.2004. Näin kauan savuongelmasta on siis olemassa kirjallisia lähteitä, vaikka ei savuttaminen tuolloin alkanut.

Blogin teksti on suoraa kopiota päiväkirjastani. Ainostaan ihmisten ja paikkojen nimet on muutettu. Todellinen tapahtumapaikka on Ilmajoki, ja todellinen savun tuottaja on nimeltään Uivelo Salama.

http://savusilakka.blogspot.com/

blogin alku:

http://savusilakka.blogspot.com/2006/03/kevt-2004.html

Blogin teksti on aika provokatiivista, mikä johtuu siitä, että päiväkirjani on yksi savuongelmien aiheuttaman mielipahan purkautumiskeinoista. Jos jokin asia harmittaa, se luonnollisesti näkyy siinä, miten asiasta kirjoitetaan. Monien mielestä tämän tyyppinen blogi on todennäköisesti epämiellyttävä. Olen varautunut siihen, että blogista voi aiheutua ikävyyksiä. Jos joudun maksamaan sakkoa ja kunnianloukkauskorvauksia, saapahan asia ainakin huomiota, mikä toivottavasti edistää sitä, että savuhaittoihin aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Tämä näyttää olevan asia, jossa ei tapahdu mitään, ellei ongelmaa tuoda jatkuvasti esille.

Joissakin kunnissa asukkaat ovat valittaneet savuhaitoista kunnan tekniseen lautakuntaan, ja asialle on oikeasti tehty jotain. Valittaminen Lehtimäen tekniseen lautakuntaan ei kuitenkaan tule kyseeseen, koska teknisessä lautakunnassa on savua tuottavan perheen läheisiä ystäviä, jotka luottamushenkilöinä päättävät vaimoni työpaikasta - tai sen lopettamisesta. Valitus tekniseen lautakuntaan merkitsisi perheemme taloudellisen tilanteen vaarantumista. En toisaalta haluaisi käynnistää mitään “naapurisotaa” tämän asian takia. Haluaisin vain, että pihassamme ja talossamme voisi hengittää raikasta normaalia ilmaa. Tämä ei ole mielestäni kohtuuton toivomus.

Jos savun tuottamista saataisiin jollakin perusteella vähennettyä, yksi vaihtoehto voisi olla se, että savuttaminen olisi sallittua vain osan aikaa vuorokaudesta. Esimerkiksi klo. 06.00 - 12.00 ja klo 16.00 - 22.00. Savutonta aikaa olisi siis iltapäivä klo. 12.00 - 16.00 ja yö klo. 22.00 - 06.00. Tällöin ehtisi tehdä jonkin verran pihatöitä, ja huoneita voisi tuulettaa illalla ennen nukkumaan menemistä.

Lämmitysaika voisi olla edellä mainittua lyhyempikin, jos järjestelmässä olisi lämmönvaraaja. Vesi lämmitettäisiin parin tunnin reippaalla poltolla aamuisin ja iltaisin, ja muuna aikana lämmintä vettä riittäisi pattereihin varaajan ansiosta. Tällaista laitetta naapurimme järjestelmässä ei tiettävästi ole.

Yksi mahdollisuus olisi se, että talossamme olisi jonkinlainen savusuodatin, joka mahdollistaisi raikkaan ilman päästämisen taloon, vaikka talo on savun ympäröimä. Tämä tosin ratkaisisi ongelman vain talon sisällä. Nykyisin tuulettaminen ei ole mahdollista kuin aamuyön tunteina tai niinä harvinaisina hetkinä päivällä, jolloin tuuli ei tuo savua talomme suuntaan. Esimerkiksi tätä tekstiä kirjoittaessani huoneemme sisäilma kaipaisi tuulettamista, mutta ikkunan avaaminen ei ole mahdollista savun takia. Olen miettinyt, että vetäisin putken kauaksi metsään tai aivan naapurimme tontin rajalle (koska siellä savu ei haise), ja puhaltaisin tuulettimella putkea pitkin raikasta ilmaa taloomme. Kaikki tällaiset toimenpiteet maksavat, ja rahaa on käytettävissä niukasti.

Vaatimattomista tuloistamme huolimatta olen miettinyt sitäkin, että tarjoutuisin maksamaan naapurimme sähkölaskun lämmityksen osalta sillä ehdolla, että hän lopettaa puun polttamisen. Pelkään, että naapuri hermostuisi tällaisesta ehdotuksesta.

Tämän sähköpostiviestin tarkoitus ei ole olla valitus savuhaitoista, koska valitus pitäisi osoittaa muualle, enkä mielelläni tee virallisia valituksia.

Haluaisin vain, että savuhaitat vähenisivät.

Olen muutaman päivän ajan miettinyt, uskallanko lähettää tämän sähköpostiviestin. Juuri tällä hetkellä pihassamme haisee sama vastenmielinen voimakas savu mikä siellä lähes koko ajan haisee. Tästä johtuen mielentilani on juuri nyt otollinen “Send” -napin painamiselle, kävi miten kävi.


Harri Suvanto
Haltiakummuntie 18
60800 Ilmajoki


perjantai 13.4.

Ratamon kitupolttosavu se vaan haiskahtelee ulkorappumme edessä. Yhden maissa lähdin taas ajelemaan Lapualle.

Töysään tultuani kiersin Ratamon mutkan kautta nähdäkseni, millainen savupainajainen tällä kerralla odottaa. Ja tulihan sieltä piipusta taas se iän ikuinen sininen myrkkysavu. Otin siitä muutamia kuvia, ensimmäiset auton ikkunasta.

sinistä myrkkyä